
![]() |
|


A szénhidrátok vagy tudományos néven szacharidok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén-, oxigén- és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, melyekben a H:O arány legtöbbször 2:1 (mint a vízben), ezért régen a szén hidrátjainak gondolták őket. (forrás: Wikipédia)
A szacharid szó görög eredetű, jelentése édes.
Nem csoda hát, ha a szénhidrátok hallatán legtöbben a cukorra gondolnak. De nem is állnak messze az igazságtól, hiszen a szénhidrátok legegyszerűbb fomái valóban a cukrok, bonyolultabbak a keményítők, míg a legösszetettebek pedig a rostok.
Emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká, majd bekerülnek a véráramba. A rostok (növényi szénhidrátok) egy része azonban a vízben oldódva hozzákötődnek a bélben a zsírokhoz és kiviszik azokat a testünkből, így csökkentve a rossz koleszterinszintet. A vízben nem oldódó növényi rostok viszont egyszerűen végigmennek a bélrendszerünkön, segítve a salakanyagok ürítését és a bélműködést.
A szénhidrátok raktározása főleg az izmokban történik, kisebb mennyiség pedig a májban található glikogén formájában.
A fruktózt, vagyis gyümölcscukrot a szervezet nem tudja glikogénné alakítani, ezért ne fogyasszunk egyszerre sok gyümölcsöt, mert a fruktóz könnyen zsírrá alakulhat.
A SZÉNHIDRÁTOK FAJTÁI
"JÓ" SZÉNHIDRÁTOK - Az összetett szénhidrátokat nevezzük így, amelyeknek a glikémiás indexük alacsony. Ezért nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet és így hosszan tartanak jóllakott állapotban.
Ugyanakkor nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. Ilyenek például a rizs, puffasztott rizs, zabpehely, búza, teljes kiőrlésü kenyér, zöldségek.
"ROSSZ" SZÉNHIDRÁTOK - Az egyszerű szénhidrátok nevezzük így, amelyeknek a glikémiás indexük magas. Ezért a fogyasztásuk gyorsan megemeli a vércukorszintet és ezáltal nagy lesz az inzulinválasz, ami növeli a zsírrá alakulás kockázatát. A szervezetünk számára ezek semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak.
Ide tartoznak a cukrok, cukros készítmények és cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények.
Természetesen az étkezésünkkor figyelnünk kell, hogy kerüljük az egyszerű "rossz" szénhidrátokat, mert bár energiát gyorsan nyerünk velük, de csak rövid időre. Viszont az összetett szénhidrátokkal hosszabb időre lesz biztosítva az energiaszintünk és még a zsírrá alakulás kockázata is csekély.
A tudósok megalkották a glikémiás index (GI) fogalmát, ami tulajdonképpen a táplálék vércukor szintre gyakorolt hatását mutatja meg. Általában az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat javasolt fogyasztani. Ezek a hosszan tartó energiafelszabadítást segítik. Ugyanakkor, ha naponta edzel, akkor edzés után, vagy bármikor, amikor nagy szükség van a szénhidrát gyors pótlására (pl. ha nagyon leesik a vércukorszinted és hirtelen rosszul leszel), akkor magas glikémiás indexű ételeket érdemes inkább fogyasztani. A magasabb glikémiás indexű ételekkel gyorsabb az izomglikogénszint helyreállítása, továbbá folyamatossá teszik a szénhidrátbevitelt a véráramba, valamint nagyobb jóllakottságérzetet keltenek.
TÉVHIT, HOGY FOGYÓKÚRA IDEJÉN VONJUK MEG SZERVEZETÜNKTŐL A SZÉNHIDRÁTOT!
Ha akár csak pár hétre is megvonjuk magunktól a szénhidrátot, akkor türelmetlenség, rossz közérzet, agresszivitás, fáradtság...esetleg levertség lesz úrrá rajtunk, ugyanis az agyműködésünk is igényli a szénhidrátot.
A reggeli és ebéd mindig tartalmazzon egy kevéske összetett szénhidrátot (például: zöldségeket, zebpelyhet...stb.)
Ajánlott mennyiség az ideális testsúlyunk alapján:
Férfiaknál 4-6g összetett szénhidrát / testsúlykilogrammonként
Nőknél 3-4g összetett szénhidrát / testsúlykilogrammonként
Sok növényi szénhidrátot tartalmaz a:
- borsó, zöldbab, szárazbab, lencse, csicseriborsó
- spenót, sóska, paraj
- káposzta, kelkáposzta,
- édesburgyonya
- málna, banán, szeder...stb.
A legjobb szénhidrát rostforrások pedig a nyers saláták. A nyersen fogyasztott növényi szénhidrátoknak természetesen sokkal magasabb a rost, vitamin és ásványianyag tartalmuk, mint a párolt/főzött alapanyagoknak.
Nagyon fontos, hogy sok zöldségfélét együnk, ami nemcsak eltelít, de rendkívül magas a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk. Ráadásul a mindennapi étkezésünkbe illesztve sok betegség (elhízás, cukorbetegség, szív– és érrendszeri betegségek) kialakulását előzhetjük meg!
Heti rendszerességgel tájékoztató előadásokat szervezek kollégáimmal Budapesten és az ország egész területén - road show formájában- melynek témája az egészség és a fogyás (70 percben).
Ha adsz magadnak egy esélyt és elfogadod az invitálásomat, akkor jelentkezz az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
![]() |
info@fogynijo.hu | |
![]() |
+36 70 550 5566 | |
Kívánom, hogy Te is megtaláld amire vágysz!
Hidd el, fogyni JÓ!
PARTNERÜNK:
DR. DEMJÉN LÁSZLÓ - DEMJÉN MEDICAL